Friday, November 4, 2011

Renung

Sebarkan!!!
Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - Bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu
Syaitan - Alahhhhhh, sekejaplah, mengantuk ni...awal lagi ni..zzZZz

Manusia - Nak makan, laparlah ..
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah....
Syaitan - Ahh, tak payahlah... dah lapar ni ! makan saja..sedapnya

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat.
Syaitan - Ehh, panaslah, tak ada style langsung, nampak kampung!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat.
Syaitan - Ahhh? awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. ..
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi ni.

Manusia - Eh, eh.... tak boleh tengok ini, berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui !
Syaitan - Perggghh... best tu...rugi ooo kalau tak tengok ni.

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantak dia lah

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihati lah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2...pandai2 lah

Manusia - Aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu, sesungguhnya Allah Maha Pengampun.
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... muda lagi kan..lagipun hidup hanya sekali..rugilah..(kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu.
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh !

Manusia – Uuhhh..letihnya harini..tak solat lagi ni.
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu.
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku, kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat untukmu nanti ada juga (jangan mimpilah!)

Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :
1. Anda – Patut ke aku biarkan article ini tetap di sini saja??
2. Malaikat - Ingatkan pada kawan yang anda kenal..sebarkan lah !
3. Syaitan - Tak payahlah sibuk2 ..biar je disini..kalau, boleh delete je..bukan mereka nak baca pon.

~Renung-renungkan dan selamat beramal~

Sebarkan pada MUSLIM yang lain jika kita sayangkan Sahabat Islam kita :)

Saturday, January 22, 2011


Di sini kami ada kt rumah haji sulaiman.Sebenarnya kami sudah habis baca yassin kami relax dulu .Kami sebenarnya tunggu makan kami ni memang lapar dari pagi tadi tk makan.Lepas makan kami balik sekolah masuk asrama tidoq.Kami pi sana jalan kaki dari sekolah sampai sana jauh masa tu tnghari plak tu kesian kami an.an..an..

Sunday, December 26, 2010

YaHoo!!!

Beznyer arini... mak aq bwa p mkn kt Tesco bez giler... aq psan nasi pattaya, sdap!!
yummy!!
aq mkn dgn berselera skali, huhu.. mkn tengahari tp kol 3.30 ptg..

Monday, November 15, 2010

Cita-Cita ku

Aku nak jadi macam abah dan mama.
aku nak jadi pandai macam abah dan mama,
aku kena belajar bersungguh-sungguh,,,,
Insya Allah

Sengaja

sebenartnya aqu baru 10 taun tapi sengaja buat blog suka2

Thursday, March 18, 2010

renungan

Kalau anda fikir anda islam bacalah..kalau tidak..Allah saja yang tahu..


Tolonglah ambil masa 2 minit untuk
membaca ini....
kalau lebih duaminit
tu bukan membaca la tu..tapi mengeja.. ;-)
Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi
MahaPengasih...
Bayangkan benda ini berlaku pada anda..... Suatu
hari pada masa Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah...
tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam..
tak nampak apa cuma dua biji mata and
membawa mesin gun... lalu salah seorang lelaki tu bertempik
"Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"
Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para
jemaah itu utk menyelamatkan diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih
kurang 40 orang sahaja yang masih berdiri di tempat
masing-masing termasuk Pak Iman tu... Lelaki yang bertempik tadi segera
membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata:
"Ok Pak Iman, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak
Iman mulakan sembahyang Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut berpaling
dan meninggalkan jemaah.... Macammana.. adakah anda rasa lawak
dgn cerita di atas.selain terhibur anda fikirlahlah...
" Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 40 yg betul-betul
beriman... "
" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila
menghadapi bahaya... kedua lelaki hanya membawa mesin-gun.. dia tak
kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah.. baru kena ugut
terus lari lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi..."
"Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja..
tu pun bila time sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org kampung.. ada
tu lagi dashyat setahun 2 kali aje.. bile time sembahyang raya..."
"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip
dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit
dalam al Quran"
"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia
hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba
mengejar dunia"
"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend
berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup masa..
Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau email
yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat
nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama



so...kalau korang ada kat tempat tu korang akan jadi 40 makmum tu atau 1960 hipokrit tu??
renungkanlah...
wallahuaallam..

Wednesday, March 17, 2010

remaja

Wahai remaja yang merokok
Berhentilah sebelum bongkok
Lebih baik engkau buka kedai songkok
Tidak pun belajar menanam pokok

Wahai remaja yang melepak
Berhentilah sebelum kena sepak
Lebih baik engkau tolong mak bapak
Tidak pun buat lah kerja yang gempak

Wahai remaja yang menghisap dadah
Berhentilah sebelum terima padah
Lebih baik engkau jadi pakar bedah
Tidak pun menjadi menteri besar kedah

Wahai remaja yang pemalas
Berhentilah sebelum kena libas
Lebih baik engkau jadi pemandu bas
Tidak pun jadi pengerusi syabas

Wahai remaja yang suka mencuri
Berhentilah sebelum kena gari
Lebih baik engkau jadi perdana menteri
Tidak pun engkau jadilah pengedar kereta Ferari

Wahai remaja yang otai
Berhentilah sebelum kena bantai
Lebih baik engkau tanam petai
Tidak pun jadilah peronda pantai

Wahai remaja yang suka membuli
Berhentilah sebelum kena buli
Lebih baik engkau buka kilang guli
Tidak pun jadi penternak ikan keli

Wahai remajah yang menonton filem lucah
Berhentilah sebelum rahsiamu pecah
Lebih baik engkau jadi seperti imam Ibnu Majah
Tidak pun jadi pengerusi silat lincah